Oksidativni stres i starenje kože

 

Starenje je proces u funkciji vremena gde nagomilavanje napravilnosti u fiziološkim mehanizmima ćelije dovodi do nepovratnih promena koje se odražavaju na celokupan organizam. Na ovaj proces podjednako utiču spoljašnji i unutrašnji, genetski određeni faktori. Iako se spoljašnji faktori mogu preventirati u određenoj meri, njihovo zajedničko dejstvo usmereno je na iste ćelijske mehanizme koji dovode do starenja.

Kao glavni posrednik između spoljne sredine i tela, koža je izložena dejstvu štetnih činilaca iz okruženja. Osim zagađivača i otrova, starenju kođe najviše doprinose UV i infracrveno zračenje. UVA i UVB zračenje prodire u dublje slojeve kože gde se delimično apsorbuje u ćelijskim elementima. Upijena energija izaziva promene u strukturi molekula čime započinje stvaranje slobodnih radikala, veoma reaktivnih jedinjenja čije nagomilavanje stvara u ćeliji oksidativni stres.

 


Istraživanja su pokazala da se u stanju oksidativnog stresa istovremeno smanjuje sinteza kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, a povećava enzimatska razgradnja kolagena i elastina. Efekat je posebno izražen na koži koja gubi čvrstinu i gipkost, postaje naborana i nedovoljno hidratisana, a aoštećenja u ćelijskoj membrani doprinose pojavi bora i staračkih pega.

Kao telesni organ sa generalno zaštitnom ulogom, koža poseduje i odbrambene antioksidacijske mehanizme u vidu enzima i drugih antioksidacionih supstanci koje mogu da direktno reaguju sa ROS, sprečavajući ih da dopru do bioloških meta u koži. Antioksidacioni mehanizam ima sposobnost da veže slobodne radikale i normalizuje oksidativni stres, te je stoga održavanje antioksidativnog potencijala kožnog tkiva od primarne važnosti u prevenciji i terapiji kožnih oboljenja, kao i za usporavanje procesa starenja kože. Antioksidansni agensi, gde spadaju vitamin E i C, astaksantin, koenzim Q10, polifenolna i druga jedinjenaj, primenjeni lokalno pružaju efikasnu potporu endogenom zaštitnom sistemu kože u sprečavanju oksidativnog stresa i posledičnog (prevremenog starenja kože).


Kako sprečiti prevremeno starenje kože?

Budući da je proces starenja kože esencijalno rezultat nagomilanog oksidativnog stresa u ćeliji nezavisno od njegovog spoljašnjeg ili unutrašnjeg porekla, testiranje oksidacionog-redukcionog statusa je od velikog značaja za blagovremenu upotrebu zaštitnih antioksidansnih agenasa.

Ordinacija Promedis Opremljena je instrumentom FRAS 5 (Free Radical Analytical System) sa pripadajućim testovima d-ROMs kojim se meri oksidativni stres, i PAT kojim se meri antioksidansni potencijal. Primenjeni istovremeno pružaju značajne podatke o ukupnoj sposobnosti organizma da se izbori sa postojećim nivoom oksidativnog stresa u cilju održavanja ravnoteže.

Pokazano je da se najbolji rezultati u poboljšanju parametara kvaliteta kože )npr. debljina epidermisa, vlažnost, elastičnost, naboranost) pokazuju istovremenom primenom lokalnog i sistemskog antioksidansnog dejstva, tj. primenom i kreme i tableta.